Bier

Wat begon als een eenvoudige bieravond – als onderdeel van één der eerste feestweken van de club - groeide gestaag uit tot een wel gesmaakt festival: het Vilvordia BierProefFestival.

Steven Vermeylen

Credits: Fein Platteeuw 

Tekst: Steven Vermeylen.

Prosenior en Comilito Honorus Causa van Vilvordia

Oprichter Vilvordia Bierproeffestival

BIERPROEFFESTIVAL

Amper 16 bieren konden er geproefd worden die eerste editie. Anders dan andere bieravonden werd er meer geschonken dan wat trappisten en een rist abdijbieren. Studenten maakten er vaak voor het eerst kennis met Oud bruin, Oude Geuze en bieren uit diverse uithoeken van het land. Ondanks de vele gesneuvelden, die zich lieten misleiden door de kracht van de Gulden Draak, werd koning pils voor een dag verdreven.

Koning pils was almachtig. Belgisch speciaalbier kreeg klappen en brouwerijen verdwenen. In Aalst werd mouterij De Wolf Cosyns, geroemd om zijn vele speciale mouten voor ambachtelijke brouwers, vermoord door het toenmalige Interbrew (nu AB Inbev) en symbolisch ten grave gedragen. Zeldzame biercafés en enkele bierclubs hielden de biertraditie wat in leven. Toch ontpopte ons festival zich tot een nieuwe ster aan het bierfirmament.

Van één festivaldag maakten we er al snel twee. Onze bierlijst groeide jaarlijks, net als het aantal bezoekers. De mix van doorwinterde bierliefhebbers en nieuwsgierige studenten vormden samen een unieke atmosfeer, afgekruid met barbecue, muzikale animatie, brouwerijen in de kijker, proefsessies en experimenten die soms wel of soms niet slaagden. We gooiden hoge ogen toen we ook buitenlandse bieren op het menu zetten. Dat was tien jaar geleden ongezien. Het Vilvordia BierProefFestival had zijn plaats op de bierkaart veroverd.

De boerenjaren waren ongetwijfeld de laatste jaren dat we onze stek in Vilvoorde zelf hadden. We serveerden om en bij de 80 verschillende bieren en de feestzaal zat afgelopen vol, steevast met ook wat internationale delegaties. Absoluut hoogtepunt was de viering van het vijftigjarig bestaan en de lancering van ons eerste feestbier: Hexapoda.

Ondertussen liggen er al 24 edities achter ons. De bierwereld herleeft weer en brouwerijen schieten vrolijk als tulpen uit de grond. Elk dorp kent zijn bierfestival, elke vereniging heeft zijn bier. Experimentele brouwers met vernieuwende bieren blazen het stoffige imago weg.  Ik geloof er rotsvast in dat ook ons bierfestival heeft bijgedragen tot deze heropleving. De talrijke studenten die doorheen de jaren hun schouders onder de studentenclub hebben gezet, zijn elk deel hiervan.

De concurrentie van al die nieuwe festivals, het verdwijnen van de richting Milieuzorg en het lagere studentenaantal in de richting Tuinarchitectuur, noopten ons tot de organisatie van een iets meer bescheiden festival. Toch houden we ons staande als vaste waarde in het bierlandschap. En daar kan ik ieder van jullie - studenten, docenten, Vos’n en sympathisanten - alleen maar voor bedanken.

HEXAPODA

Met het 50-jarig bestaan van de club in het vooruitzicht werd een feestcomité opgericht met Tom Roelofs, Sven Jacobs, Mathias De Beucker en ikzelf als leden. De opzet was om de meest gelauwerde evenementen van de club nog wat uit te vergroten en … jawel, ons eerste bier te creëren: Hexapoda. We trokken naar Kerkom nabij Sint-Truiden. Brouwer Marc Limet, een grote naam in de brouwerswereld, stelde een recept samen met 2 moutsoorten (pils en pale-ale mout), 3 Belgische hopsoorten (East Kent Goldings en Hallertau voor de hoofdgisting, Belgische Saaz voor de dryhopping), water en gist. Het bier was blond, fris en vooral bitter als reactie op de veelal zoete smaken waarmee de studenten meestal in contact kwamen. Er waren een 100-tal bakken en een goeie 20 vaten van 30 liter. Befaamd bierkenner Joris Pattyn op Ratebeer was eerst wat achterdochtig over het feit dat een studentenclub een bier op de markt bracht: “At first, I thought a sham. After a few sips, I think it a shame not more people will know this”.

Het idee van een eigen bier voor Vilvordia rijpte reeds lang. Tijdens de 4de editie van het Vilvordia BierProefFestival in 1999 stond ‘Hexapoda 2005’ op de kaart. Het werd gebrouwen door een bevriend bierliefhebber en toenmalig hobbybrouwer uit Schriek die een amberkleurig bier verrijkt met honing had gebrouwen. Dit brouwsel mocht eigenlijk niet gecommercialiseerd worden, maar de oplage minder dan 2 bakken was op voor er iemand erg in had. De smaak herinner ik me niet meer, maar Hexapoda, onze mascotte, zou de naam van ons toekomstige bier zijn, terwijl 2005 - het jaar waarin de club 50 zou worden - de streefdatum was.

Hexapoda was een smakelijk succesverhaal en voor het 55-jarig bestaan was het snel duidelijk: er moest en zou een nieuw Vilvordiabier opstaan. Marc Struyf van brouwerij Den Triest verwelkomde ons in zijn brouwerijtje waar we met een 10-tal studenten een nieuw bier brouwden (en het brouwerijcafé leegdronken). Aphis werd het bier gedoopt, de wetenschappelijke naam voor bladluis en verwijzend naar de naam van het clubblad dat nu Vilvobros heet. Aphis was fruitiger en licht zoeter dan zijn voorganger, maar toch voldoende bitter. Deze oranjeblonde single hop ale bevatte leidingwater, korrelgist, 3 mouten (Pils, Munich en Ambrée), ongemoute tarwe en de hopsoort Chinook. De oplages in 75 cl flessen waren betrekkelijk klein met 180 flessen per brouwsel. Na de eerste twee brouwsels voor het feestjaar werden nog een redelijk aantal extra brouwsels besteld.

APHIS

ZAPRIONUS

Zapri-wat? Zaprionus dus, een vliegensoort uit de familie van de fruitvliegen. De naam heeft niet meteen een historische connectie met Vilvorda maar de naam leek gepast voor dit zwarte broertje van Aphis. Brouwer Marc Struyf stond opnieuw in voor het recept en het brouwen van dit éénmalig bier (180 flessen van 75 cl.). Zaprionus werd gebrouwen voor de 20ste editie van het Vilvordia BierProefFestival. Aangezien er wel wat oud-studenten liefhebber zijn van porter, black IPA en stout werd gekozen voor een fruitig-bittere en haast zwarte stout, gebrouwen met 6 verschillende mouten (pils, Munich, Aroma 15, Special B, Roost 800 en Roost 1400), 3 hopsoorten (Chinook, Simcoe & Cascade), korrelgist en leidingwater. We kleurden deftig buiten de lijntjes met dit bier en de meningen waren – zoals verwacht - dan ook verdeeld.

screen-1.jpg

Vilvordia heeft zijn plaats gevonden in Jette, maar menig oud-student heeft toch nog wat heimwee naar de campus Horteco in Vilvoorde, nabij Schoewever, de inspiratie voor de naam van ons bier voor het 60-jarig bestaan. In Beerzel vonden we brouwer Jef Goetelen van ’t Hofbrouwerijke bereid om een blonde en bittere saison te creëren met water, gist, mout en de hopsoorten Magnum en Cascade. Het bier was op zijn hoogtepunt meer dan goed en deed wat denken aan XX-Bitter, maar de bewaarbaarheid is zeer matig.

Wat de toekomst brengt, dat weten we niet. Misschien komt er binnen een paar jaar nog een vijfde Vilvordiabier bij? We mogen als studentenclub alleszins trots zijn op al onze creaties waarbij we steeds afgeweken zijn van de platte commerciële smaken om zo studenten kennis te laten maken met een breder en rijker smakenpallet.

 

Ad libitum!

SCHOEWEVER

HERVE

Met Hervé lanceerde n.k. Vilvordia een vijfde bier.

Het is een eerbetoon aan Hervé Vandenbossche die in juni 2016 overleed. Hervé was een gewaardeerd oud-directeur van onze moederschool Horteco in Vilvoorde en Commilito Honoris Causa van onze club.

Hervé werd gebrouwen naar origineel recept bij brouwerij Den Triest in Kapelle-Op-den-Bos. Het bier meet 6,5 vol%alc. en is aromatisch bitter door de dryhopping. De gebruikte mouten zijn pils , munich , tarwe en biscuit. Het bier werd gehopt met Belgische Target en Challenger voor de bitterheid en Citra voor het aroma.

Het resultaat is een blond fris hoppig en licht fruitig bier; een fusie tussen Europese en Amerikaanse hop.

BIERPROEFFESTIVAL